Hopp til hovedinnhold

Snøskredvarsel for region Indre Sogn tirsdag 09.01.2018

Faregrad 2 - Moderat snøskredfare

Publisert:
Ver forsiktig i leområde der det samlar seg fokksnø, td. bak ryggar, i søkk og renneformasjonar. Lettast å løyse ut skred der fokksnølaget er tynt eller mjukt.

Skredfarevurdering

Det ventes ikke ny nedbør tirsdag, men kraftig vind fra SØ vil gi pålagring i andre heng enn i helga. Det er usikkert hvor mye løs snø som er tilgjengelig og dermed hvor utbredt skredproblemet blir. For en skiløper vil det derfor fortsatt være mulig å løse ut skred der det ligger nylig innblåst snø, hovedsakelig i renner og små forsenkninger som ligger i le for vinden.
I fokksnøen fra helga vil det generelt kreves større tillegsbelastning for å løse ut skred.

Faregraden ventes å avta noe og holder seg innenfor 2-moderat.

Skredproblemer

Fokksnø (flakskred)

Du kan lett løse ut skred i noen bratte heng. Skred kan bli store nok til å begrave og ta livet av deg (str 2).

Nedføyket svakt lag med nysnø

Her beskriver vi oppbygningen i snødekket og varslet vær i fjellet på det tidspunktet varselet ble laget. Om dine observasjoner avviker veldig fra det som er beskrevet her, vil ikke nødvendigvis varselet være gjeldende heller. Gjør alltid egne vurderinger eller hold deg unna skredterreng.

Snødekkehistorikk

Mandag 8. januar 2018

Nysnø og vind har søndag dannet nysnøflak hovedsakelig i heng mot Ø. Under nysnøen ble eldre snø flyttet av litt vind lørdag på utsatte steder. Snøfordelingen er likevel relativt jevn selv om rygger er avblåst og harde. Det har generelt vært rapportert om gode bindinger i det gamle snødekket ned til mildværsskaren fra 23.12.

Det er kun rapportert om sjiktoverganger og nedføyket løssnø under fokksnøen mandag.

Det er observert noen strl 2 flakskred i Sogndalsdalen mandag.

Søndag melder observatør fra Hafslo om snøfokk i skogen og svært krevende forhold over skoggrensa. Det snør tett og sikten er dårlig. Mandag rapporteres det om at det fortsatt er mye løs snø tilgjengelig under skoggrensa, over skoggrensa er det svært varierende snøoverflate.

Fjellvær

Mandag 8. januar 2018

Ingen nedbør av betydning. Frisk bris fra sørvest. -11 °C til -3 °C på 1400 moh. Delvis skyet.

Tirsdag 9. januar 2018

Oppholdsvær. Frisk bris fra sørøst, endring til stiv kuling fra sørøst om ettermiddagen. -12 °C til 0 °C på 1400 moh. Klarvær. Mest vind i sør.

Råd

Varselet er et hjelpemiddel, ikke en fasit. Gjør alltid egne vurderinger. Vil du være helt skredtrygg, unngå alt skredterreng.
Forklaring til snøskredvarselet Abonner på varsler

Relevant innhold

Nyttige lenker

EAWS logo
NVE er medlem av EAWS